Referanse

Å velge det varme blikket, hver dag, er det mulig?

Etter flere år som foredragsholder møtte jeg en nybakt mor som dyttet meg i gang med å skrive foreldreboken, Å velge det varme blikket. Hun var så frustrert over at den hjelpen hun søkte i bøker og på nett sprikte i alle retninger.

Hvordan kan jeg vite hvem som har rett, spurte hun. Før jeg rakk å tenke meg om, lovet jeg å skrive en bok som skulle lære foreldre å oppdage hva de sto for selv, og hvordan de skulle lykkes med å komme dit. 

BildeOg boken, som ble en bestselger, kom ut i 2016. Der finner du 92 gjenkjennelige og ærlige hverdagserfaringer. Disse kommer fra ni foreldrepar som ble med på å skrive boka. De deler nøklene vi fant; tanker, handlinger og ord som åpner når det er låst mellom barn og voksne. Boken hjelper foreldre til å gjøre det de står for, og til å finne bremsene når det trengs. 

Etter en tid samarbeidet alle parene bedre, fikk lavere skuldre og trengte verken å kjefte eller se bort. De ble tryggere. Bokas grunnleggende påstand er en veileder for alle som er viktige voksne for barn: Det finnes ikke vanskelige barn, bare barn som har det vanskelig. Hvis det er sant, så trenger barna oss i alle situasjoner. 

Når vi provoseres av barns oppførsel, kan varmen erstattes med frustrasjon og sinne. Denne moren ble provosert av datteren sin. 

Vi har et vakkert og kraftfullt barn. Hun gav meg en aha-opplevelse. Jeg hadde en autoritær far og en ettergivende mor, men jeg har aldri tenkt at jeg kunne være både mild og tydelig – samtidig. Dette gav meg større ro når hun var urolig. Responsen hennes ble umiddelbart endret. For en samarbeidsvilje hun fikk, men da jeg ble irritert i stemmen gikk hun like raskt i vranglås som før. 

Det varme blikket handler ikke om det barna gjør, men vår respons. Noen barn har litt tykkere hud og rister sinne og kjeft av seg, mens andre får sår på sjelen. Jeg var selv et engstelig barn som lyttet til måten far gikk på, for å finne ut hvilket humør han var i. Trampet han hardt passet jeg på å være så usynlig som mulig. Likevel – jeg kjeftet som småbarnsmor når jeg ikke visste hva annet jeg skulle gjøre. Femåringen som sa at kjeft var å slå med stemmen, hjalp meg å slutte tvert. 

Pappaen til en syvåring var fortvilet.

Vi har kjørt konsekvenser fordi alle sa at vi måtte være konsekvente. I dag virket det ikke lenger. Da brølte sønnen min: "Hvis du oppfører deg slik vil jeg ikke være med deg!"  

I ukene som kom fant han bedre måter: Kontakt, samtale, forberedelse, både varme og tydelighet og lange sykkelturer, til glede for begge. 

Det vonde alvoret med konsekvenstenkning og hardhet, er at barna kan tro at de må gjøre seg fortjent til å elskes. Det er nydelig å føle kjærlighet, men kraften ligger ikke der. Kraften ligger i handlingene våre. Barn trenger å erfare våre kjærlige handlinger, spesielt når de tror at de ikke fortjener å bli elsket. 

Blikket vårt er avgjørende. Faren til en 14 årig jente ble ulykkelig da han forsto at datteren faktisk ikke var en frekk tenåring. Far hadde begynt å kontrollere, straffe og kjøre konsekvenser fordi han trodde det skulle være slik med tenåringer. Han ba datteren om tilgivelse og de fant tilbake til nærheten de en gang hadde. Datteren var ikke frekk, det var far som hadde lyttet til feil råd. 

Denne faren hadde like gode mål som andre 

 • Barna skal vite at vi elsker dem – ubetinget. 
 • De skal alltid vite at de kan komme hjem – uansett. 
 • De skal først og fremst være trygge. 

Med så høye mål og gode verdier gjør det vondt å oppdage at barna blir unødig såret av vår oppdragelse. Det er dette det varme blikket handler om, å bli styrket til å bære ledertrøyen og ansvaret for barna alle slags dager.

Husk at: 

 • Barna vil være gode barn for dere. 
 • De står ikke opp om morgenen for å lage trøbbel. 
 • De verken sutrer eller gråter for å plage. De har det vanskelig.
 • Ikke let etter triks eller kvikk fiks. Det tar 18 år å oppdra barn.

Små innspill til samtale og ettertanke – voksenprat

For å oppdage egen voksenrolle, er det lurt å vite når du trigges, noe som skjer lettere når vi er stresset. 

 • Hva skjer rundt deg og inni deg når du blir stresset?
 • Hva tenker du om barna/deg selv/partner når stresset tar deg?
 • Blir du ettergivende eller autoritær?
 • Hva trenger du, fra hvem, for å få skuldrene ned/hjertet rolig og bli trygg?

Innspill til samtale med barna

Vil dere se familien gjennom barnas øyne er dette gode spørsmål:

 • Hva gjør trygge foreldre?
 • Hva er det beste og det verste med å ha søsken?
 • Hvordan kan du se at søsken/andre barn har det vanskelig?
 • Hvordan merker du at søsken/andre barn er trygge?
 • Hvordan får du det på innsiden når du er trygg?
 • Hvordan får du det på innsiden når du er utrygg, sint eller redd?
 • Hvordan kan vi hjelpe deg når du har det vanskelig?
 • Vi har så lyst til å bli en enda bedre familie for hverandre. Hva kan vi gjøre for at du skal få det enda bedre sammen med oss? (Hovedpoenget her er å lytte. Går du i forsvar og argumenterer mot det barna sier, stopper samtalen.)

Viktige responser kan være

 • Opplever du det slik? Det visste jeg ikke.
 • Takk for at du var ærlig og fortalte det.
 • Så klok du er!
 • Vi skal snakke sammen og finne ut hvordan vi kan hjelpe deg å få det enda bedre.

Det er stort at boken er blitt en bestselger. Den leses av foreldre, vennegjenger og alle som er viktige voksne for barn. Boken er et oppgjør med en foreldet oppdragerstil. Derfor er den ekstra viktig som gave til besteforeldre, slik at barna blir møtt med varme blikk i hele storfamilien.  

Ønsker du hyggelig hilsen i boka, send mail til post@livberit.no, så sender jeg. (+ porto). 

(Denne artikkelen ble først sendt som julehilsen til VI-appens brukere.)

Send meg en melding

Kontakt

Liv Berit Heimstad Tønnessen

Mobilnr: 900 23 132

Postadresse:
Frue Terrasse 28
4012 Stavanger


Kalenderen min er åpen. Du finner den her. Finn gjerne 2 mulige datoer og send dem til meg, så velger jeg den som passer meg best.

Organisasjonsnummer: 981 720 032

Powered by Cornerstone