Den velsignede leken

Blogg/Den velsignede leken
Den velsignede leken

Når jeg ser på bildet, kjenner jeg følelsen leken brakte med seg. Sommeren 1960 eller -61 hadde onkel Øystein med seg reiseradio med batteri på hyttetur. For et mirakel! Radioen spilte og jeg laget kaffe til alle som ville ha. Kaffen var god. Usedvanlig god! At den var laget av mørk mold, nei det hadde ingenting å si. Leken gav orden i mitt lille hypersensitive univers denne dagen også.

Leken er noen ganger til glede og andre ganger til bry for voksne som står på utsiden og betrakter. Hvor ble barnet av nå? Tenk om de tror at leken er virkelig, for slik ser det ut? Hva om de forsvinner inn i leken og ikke kommer ut igjen, som en psykose? Men vet du, det er omvendt. De MÅ inn i leken, de MÅ erfare den som virkelig. Barna trenger den pausen, den hvilen hvor alt er mulig. Stedet uten begrensninger. Det ligger til barnesinnet å oppnå det voksne prøver å oppnå gjennom rus: finne frihet fra tankekjør og hvile fra virkeligheten.

Det velsignede barnet!

Barn gransker ikke tankene slik voksne gjør. De setter seg ikke ned med sine viktige voksne for å fortelle om vemodet de våknet med denne dagen. Om bekymringene for framtiden. Nei, de er lei seg. De er sinte, irriterte og misunnelige. Og de leker. Når de leker, glir de inn der hvor hvilen tar imot dem. Der hvor alt er mulig, hvor kropp og sjel møtes i en magisk orden. Jeg ER en prins, og jeg KAN bestemme at ALLE skal være glade i hverandre. Alle. Jeg også. Jeg som er inne i leken og utenfor etterpå. Og leken, den velsignede leken, den svøper inn barnet og gir hvile fra en virkelighet som har kraft i seg til å ta pusten fra oss voksne. 

La barnet leke. Rydd aktiviter bort, slik at barnet får tid til å leke. Legg bort de smarte skjermene og la barnets genuine smartness redde sjel og sinn. Stryk ut aktiviteter fra kalenderen og la barnet gå på date med friheten. Om det må kjede seg først? Ja, det er vel som oss voksne, vi finner heller ikke hvilen med en gang vi trenger den. Vi må holde ut i jakten på hvilen. 

Leken er en gave til barnet. Den krymper det som er altfor stort til akkurat passe. Mirakelet er at det som er ubetydelig her i verden blir til skatter i barnets lek. Og mens leken er god kan vi som er viktige voksne for dagens barn gi dem tillatelse til å gli inn i leken for å finne orden og ro. 

Den velsignede leken.

Vær en oppmuntring for barn og DEL med dine venner

Vil du lese mer om det fantastiske barnet? Lese mer om hvordan vi som viktige voksne for barn kan tenke slik at vi kan ta imot barna som de trenger at vi gjør. Her er lenken om du vil lese boken jeg har skrevet til dagens foreldre og andre viktige voksne for barn: 

Klikk her for å kjøpe «Å velge det varme blikket»

Send meg en melding

Kontakt

Liv Berit Heimstad Tønnessen

Mobilnr: 900 23 132

Postadresse:
Frue Terrasse 28
4012 Stavanger


Kalenderen min er åpen. Du finner den her. Finn gjerne 2 mulige datoer og send dem til meg, så velger jeg den som passer meg best.

Organisasjonsnummer: 981 720 032

Powered by Cornerstone