Forberedelse som roer barna

Blogg/Forberedelse som roer barna
Forberedelse som roer barna

På et foreldrekurs på Randaberg hadde jeg en god pauseprat med en trygg flerbarns-pappa. Det hadde ikke alltid vært slik, fortalte han. Da deres førstefødte var liten ble faren mektig irritert over at sønnen aldri gjorde det han ble bedt om. Aldri.

Slutt å lek, nå skal vi gå! Kom og kle på deg, nå skal vi ut. Hvor mange ganger skal jeg måtte si det: NÅ KOMMER DU!

Men tror du han kom? I stedet ble sønnen sint, skreik og nektet å lystre. Hver gang. HVER ENESTE GANG! For en vanskelig unge, tenkte far, hva er problemet? Kan han ikke bare gjøre som jeg sier? Til slutt var sønnens ulydighet og farens irritasjon et så stort problem i hjemmet at far søkte hjelp. Rådet var enkelt: Sørg for at sønnen din får tid til å forberede seg på skiftet, gi ham 5 minutter. Fars øyne smilte da han sa:

That's it! Etter dette rådet ble det ro i huset. Sønnen min fikk avsluttet leken og forberedt seg på det som kom. Senere fikk vi flere barn, og de ble møtt med det samme. Et slikt kaos har vi aldri hatt igjen. Men det viktigste var ikke å varsle barna. Enda viktigere var det å oppdage at min trygghet og raushet betyr så uendelig mye mer enn kjeftingen jeg holdt på med. I dag har jeg roen og vet at barna aldri gjør noe for å være slemme. Det er tryggheten til kona mi og meg som utgjør forskjellen. 

Sist uke var jeg på en designbutikk i Oslo. I hyllen sto et blått, lekkert og dyrt, timeglass. Da husket jeg denne trygge faren. Timeglasset ble ikke med hjem, men jeg har hatt bruk for historien om den trygge pappaen flere ganger. Enten det gjelder eleven i klasserommet eller barnet der hjemme, kan kanskje et timeglass være til hjelp? Mens sanden renner får barnet kontakt med tiden som går, og får flyttet fokus. Om det tar 5 eller 15 minutter å renne gjennom, får barnet gjort seg klar til det som kommer. 

I dag er det et stort fokus på barns selvregulering. En trygg framtid henger sammen med denne evnen til å tenke før de handler. Dette vokser ikke fram av seg selv, det vokser fram sammen med oss viktige voksne og vår evne til å regulere oss selv, slik den gode pappa gjorde. Enten du kjøper timeglass eller ikke, husk at ingen barn ønsker å være vanskelige. De HAR det vanskelig, og du kan bety forskjellen.

 

Send meg en melding

Kontakt

Liv Berit Heimstad Tønnessen

Mobilnr: 900 23 132

Postadresse:
Frue Terrasse 28
4012 Stavanger


Kalenderen min er åpen. Du finner den her. Finn gjerne 2 mulige datoer og send dem til meg, så velger jeg den som passer meg best.

Organisasjonsnummer: 981 720 032

Powered by Cornerstone