Ferie! Opptur eller nedtur?

Blogg/Ferie! Opptur eller nedtur?
Ferie! Opptur eller nedtur?

For mange er sommerferien startet, og for noen er drømmen om fredelige og rause dager revnet.

NÅ ER DET NOK! Aldri kan dere oppføre dere fint! Her har vi brukt tusener på denne ferien, så skal dere ødelegge alt med å krangle!  

Så krevende det er, for både voksne og barn, med krangling og kjeft. Og om vi da flytter blikket til naboen, hvor alle ser ut til å være så ufattelig snille og tålmodige med hverandre, synker hjertet: Hvorfor klarer ikke vi å få det til? Kanskje ER de både snille og tålmodige, eller så får vi se den redigerte utgaven, den som er synlig når dører og vinduer er åpne. Når de er lukket kan en helt annen historie skrives i deres familiebok. 

De dagene kjeft og bekymring preger hjemmet, eller ferien, så kjennes det virkelig ut som om det går nedover. Da er det klokt å vite at det finnes to perspektiver samtidig. Det gjør vondt. OG: Når det går nedover kan vi benytte sjansen til å sette på lyset i den mentale kjelleren. Der ligger røttene til både kjeft og bekymring. Hvorfor ikke bruke noen minutter på litt luke- og ryddetid? Det gir mulighet til å lage bedre dager etterpå.

Et klokt lite barn sa at Kjeft er å slå med stemmen. For en innsikt. Kjeft gjør vondt for barn, men jammen gjør det vondt for voksne og. Selv husker jeg hvor vanskelig det var å sovne etter slike kjeftedager. Dårlig samvittighet og erkjennelsen av at jeg var en dårlig mor dyttet meg langt ned i min kjeller. Det ble en oppvåkning da datteren vår sa, med stort trykk, da hun var 3 år: Eg kan sefta søl heller! For det er slik det er, vår kjefting fører til at barnet kjefter på seg selv.

Turen i den mentale og følelsesmessige kjelleren kan føre til sorg, selvanklage og enda mere kjeft i morgen. Gå heller for håpets vei. Muligheten for å lage en bedre dag i morgen er tilstede, fordi lyset er på og vi ser egne bidrag, ikke bare barnets. Opprydningen handler ikke først og fremst om følelsene våre, men om ansvaret for handlingene våre. Tenk å få ryddet opp i familiens kjeftekultur, det er det bare voksne som har ansvaret for.

Til deg som er viktig voksen:

  • Vit at kjeft skaper sår og øker avstand og utrygghet, snakk heller trygt og sant enn å kjefte
  • Gi deg selv Time-out så får du samle mot til å be om unnskyldning - eller be om en ny start
  • Kjeft vokser fram når vi går i kamp, men barnet ditt er aldri din fiende. Aldri.
  • En nøkkel ut av kjeft er å lytte til det som blir sagt bakenfor ordene.
  • En annen nøkkel er å be om, og gi, en ny start, fordi du - og de andre, rett og slett bommet.

Drømmen om en harmonisk ferie med takknemlige barn, og en virkelighet med krangel og kjeft, kan gi en overdreven reaksjon på alminnelig oppførsel. Det er helt normalt at barn blir både frustrert, sørger, trekker seg unna og gleder seg så heftig at en kan bli bekymret over det og. Legg vekk ideen om det harmoniske hjemmet og erstatt det med et klokere ideal, for eksempel: I vår familie skal vi først av alt være rause, og vi voksne har alltid hovedansvaret for å velge rause handlinger.

Hovednøkkelen i all kommunikasjon heter TA IMOT og deretter: LYTT. Fruktene av dette vokser fram med tiden, og det er vi voksne som har ansvaret for å lage en sunn familiekultur. Trappen går ikke bare ned i kjelleren, den går opp også. Det samme gjør følelsene. Heldige det barn som har foreldre som møter barnet der det er, enten det er den store gleden eller det slitsomme sinnet.

God ferie, der dere er. Lag en god dag

 

Send meg en melding

Kontakt

Liv Berit Heimstad Tønnessen

Mobilnr: 900 23 132

Postadresse:
Frue Terrasse 28
4012 Stavanger


Kalenderen min er åpen. Du finner den her. Finn gjerne 2 mulige datoer og send dem til meg, så velger jeg den som passer meg best.

Organisasjonsnummer: 981 720 032

Powered by Cornerstone