Ferie, opptur eller nedtur?

Blogg/Ferie, opptur eller nedtur?
Ferie, opptur eller nedtur?

Juleferien er snart over. Noen er takknemlige over gode dager, andre er skuffet over at det ikke ble fredelige og rause dager, som dere drømte om. Det er ikke bare barna som har store forventninger til ferier og familiehygge, enten det heter jule- eller sommerferie.

NÅ ER DET NOK! Aldri kan dere oppføre dere fint! Nå har dere gjort det igjen, dere ødelegge alt med krangel og mas!  

Så krevende det er, for både voksne og barn, med krangling og kjeft. Og om vi da flytter blikket til naboen, hvor alle ser ut til å være så ufattelig snille og tålmodige med hverandre, synker hjertet: Hvorfor klarer ikke vi å få det til? Kanskje ER de både snille og tålmodige, eller så får vi se den redigerte utgaven, den som er synlig når dører og vinduer er åpne. Når de er lukket kan en helt annen historie skrives i deres familiebok. 

De dagene kjeft og bekymring preger hverdag eller ferie, så kjennes det ut som om vi er mislykket. Da er det klokt å vite at det finnes to perspektiver samtidig. 1 Det gjør vondt. 2 Når øre dem trygge. 

Et klokt lite barn sa at Kjeft er å slå med stemmen. For en innsikt. Kjeft gjør vondt for barn, men jammen gjør det vondt for voksne og. Selv husker jeg hvor vanskelig det var å sovne etter slike kjeftedager. Dårlig samvittighet og følelsen av å være en dårlig mor dyttet meg langt ned i min mentale kjeller. Det ble en oppvåkning da datteren vår sa, med stort trykk, da hun var 3 år: Eg kan sefta søl heller! For det er slik det er, vår kjeft fører til at barnet kjefter på seg selv.

Turen i den mentale og følelsesmessige kjelleren kan føre til sorg, selvanklage og enda mere kjeft i morgen. Gå heller for håpets vei. Muligheten for å lage en bedre dag, og et bedre år, i morgen er tilstede. Når vi har fokus på å gjøre familien til et trygt sted ser vi egne bidrag, ikke bare barnets. Opprydningen handler ikke først og fremst om følelsene våre, men om ansvaret for handlingene våre. Tenk å få ryddet opp i familiens kjeftekultur, noe som vi voksne har ansvaret for.

Til deg som er viktig voksen:

  • Vit at kjeft skaper sår og øker avstand og utrygghet, snakk heller trygt og sant enn å kjefte
  • Gi deg selv Time-out, aldri barnet. Da får du ro til ettertanke
  • Kjeft vokser fram når vi går i kamp, men barnet ditt er aldri din fiende. Aldri
  • En nøkkel ut av kjeft er å lytte til det som egentlig ble sagt - bakenfor ordene
  • En viktig nøkkel er å be om, og gi, en ny start, fordi dere rett og slett bommet.

Gapet mellom drømmen om en harmonisk ferie med takknemlige barn, og en virkelighet med krangel og kjeft, kan gi stor skuffelse i møte med helt alminnelig oppførsel. Det er normalt at barn blir både frustrert, sørger, trekker seg unna og gleder seg så heftig at en kan bli bekymret over det og.

Legg vekk den store drømmen om det harmoniske hjemmet og erstatt den med et klokere ideal, for eksempel: I vår familie skal det først og fremst være trygt, og vi voksne har alltid hovedansvaret for å gjøre trygghet 

Hovednøkkelen i all kommunikasjon heter TA IMOT og deretter: LYTT. Fruktene vokser fram med tiden, og det er vi voksne som har ansvaret for å lage en slik familiekultur. Heldige det barn som har foreldre som tar imot dem og lytter bakenfor, enten de deler den store gleden eller utmattende sinne og sorg. 

Takk for det gamle og godt nytt år til dere gode følgere. Skulle det komme seilende et harmonisk øyeblikk, nyt det!  

Send meg en melding





Kontakt

Liv Berit Heimstad Tønnessen

Mobilnr: 900 23 132

Postadresse:
Frue Terrasse 28
4012 Stavanger


Kalenderen min er åpen. Du finner den her. Finn gjerne 2 mulige datoer og send dem til meg, så velger jeg den som passer meg best.

Organisasjonsnummer: 981 720 032

Powered by Cornerstone