Hovednøkkelen

Blogg/Hovednøkkelen
Hovednøkkelen

NÅ ER DET NOK! Aldri kan dere oppføre dere fint! Her har vi laget DEN gode middagen, så skal dere ødelegge alt med å krangle!  

Så krevende det er å være en del av en familie hvor det er krangel og kjefting. Og når vi flytter blikket til naboen, hvor alle er så ufattelig snille og tålmodige med hverandre, synker hjertet: Hvorfor klarer ikke vi å få det til? Kanskje ER de både snille og tålmodige, eller så får vi se den redigerte utgaven, den som er synlig når dørene er åpne. Når de er lukket kan det hende at en helt annen historie skrives i naboens familiebok. 


De dagene kjeft og bekymring preger hjemmet, så kjennes det virkelig ut som om det går nedover. Da er det klokt å vite at det finnes to perspektiver samtidig. Når det går nedover kan vi benytte sjansen til å "rydde i kjelleren." Der ligger røttene til både kjeft og bekymring. Luke- og ryddetid i kjelleren gir mulighet til å lage bedre dager etterpå.

Et klokt lite barn sa at Kjeft er å slå med stemmen. For en innsikt. Kjeft gjør vondt for barna, men jammen gjør det vondt for den voksne og. Selv husker jeg hvor vanskelig det var å sovne etter slike kjeftedager. Dårlig samvittighet og erkjennelsen av at jeg var en dårlig mor dyttet meg langt ned i min kjeller. Det ble en oppvåkning da datteren vår på 3 år sa, med stort trykk: Eg kan sefta søl heller! For det er slik det er, vår kjefting fører til at barnet kjefter på seg selv.

Turen i den mentale og følelsesmessige kjelleren kan føre til stor sorg, selvanklage og enda mere kjeft i morgen. Gå heller for håpets vei. Muligheten for å lage en bedre dag i morgen er tilstede, fordi lyset er på og vi ser egne bidrag, ikke bare barnets. Opprydningen handler om langt mer enn følelsene våre. Det vi tenker og gjør ut fra disse følelsene kan endres. Nye tanker, nye valg har kraft til å rydde opp i familiens kjeftekultur. 

Til deg som er viktig voksen:

  • Vit at kjeft skaper sår og øker avstand og utrygghet
  • Gi deg selv Time-out så får du samle mot til å be om unnskyldning - eller be om en ny start
  • Snakk heller trygt og sant enn å kjefte
  • Kjeft vokser fram når vi går i kamp
  • Barnet ditt er aldri din fiende
  • En nøkkel ut av dette er å lytte til det som blir fortalt bakenfor ordene
  • Uansett hva barnet har gjort, så er du den voksne. Den med det store ansvaret  

Dersom idealet er et harmonisk hjem kan reaksjonen på alminnelig oppførsel bli for sterk. Det er helt normalt at barn blir både frustrert, sørger, trekker seg unna og gleder seg så heftig at en kan bli bekymret over det og. Legg vekk idealet om det harmoniske hjemmet og erstatt det med et mulig ideal, for eksempel: I vår familie skal vi først av alt være rause.

Hovednøkkelen i all kommunikasjon heter TA IMOT og LYTT. Så kommer fruktene av dette med tiden.  

Trappen går både opp og ned. Det samme gjør følelsene i hjemmet: Det er viktig å rydde i kjelleren, men livet leves alle andre steder. 

Send meg en melding

Kontakt

Liv Berit Heimstad Tønnessen

Mobilnr: 900 23 132

Postadresse:
Frue Terrasse 28
4012 Stavanger


Kalenderen min er åpen. Du finner den her. Finn gjerne 2 mulige datoer og send dem til meg, så velger jeg den som passer meg best.

Organisasjonsnummer: 981 720 032

Powered by Cornerstone