Er barna deres godt oppdratt? 

Blogg/Er barna deres godt oppdratt? 
Er barna deres godt oppdratt? 

For å finne ut om barna er godt opdratt må vi vel nesten vite hva som er god oppdragelse? Da jeg var liten jente på 60-tallet hadde jeg lært hvor viktig det var å neie. En dag jeg neide til en ukjent, eldre dame, ble hun imponert og ba meg om å hilse hjem og si til foreldrene mine at de hadde oppdratt meg godt. Det var sant at jeg var en kløpper til å neie, men utrustet det meg til livet, bidro det til en trygg selvfølelse, noe som er målet for oppdragelsen?  

Det er en helt ny tid, og neiing står ikke lenger høyt på listen som et tegn på god oppdragelse. Jeg tror det er klokere å se etter fruktene av oppdragelsen. Krangel, kjeft, slossing, frykt, misunnelse og engstelig lydighet er alarmer som gir våkne foreldre en ny mulighet til å finne ut hvilke frukter de ønsker i barnas liv.

Se på bildet: 3 søsken, tett i tett i alder, og storebror som passer på at alle får blåbær. Dele er en god frukt. Andre dager fortviles de samme foreldrene over dårlige frukter, så de er ikke i mål, men de er underveis. Foreldrene har oppdaget en viktig sannhet: Det er de som skaper atmosfæren i hjemmet, noe som gjør dem både fortvilet og fulle av håp. 


Når vi vet hva vi vil med oppdragelsen er det enklere å oppdage om det vokser fram, som vi ønsker. Om dere har et surt sitrontre i familiehagen, så nytter det verken å kjefte på sitronen eller å overse den. "Ja, men vi vil ha snille og greie barn, vi vil ha appelsintre i vår familiehage." Ja, da er det vel på tide å plante et appelsintre da. Barna må få fra oss det de selv mangler. Sure og kranglete barn som møtes av kjeft, kontroll, taushet eller irritasjon, gir bare dypere røtter til sitrontreet.

Oppdager dere sure frukter i familiehagen, barnehagen eller skolen, holder det ikke å kaste sitronene etter hvert som de dukker opp. Det er lurere å fjerne selve treet og sørge for å plante trær som bærer god frukt. 

Drømmer dere om barn som viser respekt for andre? Da er det mellom dere og barna denne respekten skal vokse fram. Raushetens tre vokser fram der det plantes, og det er vakkert når barna deler slik at mange får. 

DEL gjerne. Du kan lese mer om hvordan dere kan få de fruktene dere ønsker, i boka, Å velge det varm BLIKKET.

På Facebooksiden @blikket finner du kjøpsknappen øverst på siden.

Send meg en melding

Kontakt

Liv Berit Heimstad Tønnessen

Mobilnr: 900 23 132

Postadresse:
Frue Terrasse 28
4012 Stavanger


Kalenderen min er åpen. Du finner den her. Finn gjerne 2 mulige datoer og send dem til meg, så velger jeg den som passer meg best.

Organisasjonsnummer: 981 720 032

Powered by Cornerstone